MIJN LOOPBAAN, 40 JAAR IN EEN NOTENDOP

Het begon in april 1976, ik was er net 20 geworden. Elma ttc was op zoek naar hulpmagazijniers voor hun vestiging in Brugge want zij hadden grootse plannen. Er stond een verhuis op til, van de Hoefijzerlaan te Brugge naar de Laconiastraat te Brugge Sint-Pieters. Er was daar een groot pand aangekocht met de bedoeling er de bufferstocks van onder andere "Linde" witgoed en "Reiss" (het huidige Technolux) te stockeren. Mijn sollicitatiegesprek met Jef Vrielinck en Roger Callebaut verliep vrij vlot, het gaf mij een goed gevoel. Enige tijd later kon ik starten als magazijnier bij Elma ttc. Toentertijd werden de geschreven bestelbonnen van de vertegenwoordigers nog georderpickt in het filiaal en met ons eigen vervoer (camionette en vrachtwagen) tot bij de klanten gebracht. Dit was de periode waarin ik alle functies doorlopen heb, magazijnier, chauffeur, toonbankverkoper, verantwoordelijke onderdelen, studiewerk,...
Ik heb er toen zelfs mijn rijbewijs 'vrachtwagenchauffeur' mogen behalen. Ook werd er vanuit Brugge, op bepaalde dagen van de week, gereden naar Burcht om de herbevoorradingen voor de filialen Gent, Kuurne en Brugge te gaan ophalen en deze te gaan afleveren in desbetreffend filiaal. Het is in die periode dat ik het voor elkaar gekregen heb om er één van de automatische poorten, aan de laadkaaien te Burcht, eruit te rijden. Na een kleine tien jaar in de Laconiastraat te zijn gevestigd moesten wij uitkijken naar een ander pand, de huidige gebouwen werden verkocht aan Aluvan. Een geschikt pand en een goede locatie vinden bleek niet zo evident en er werd een overeenkomst gesloten om naar de gebouwen van Franco-Belge (nu Trilec ex.CL) te verhuizen, die leegstonden na een faillissement, dit als noodoplossing. Ondertussen, wij noteren 1984, organiseert Elma ttc haar eerste huisbeurs "Technologiedagen" die uitgegroeid is tot de huidige tweejaarlijkse "Technologie" beurs. hdc Juli 1986 was dan het jaar van de officiële verhuis naar de Torhoutsesteenweg. Ook Werner Ryckeboer werd toen als filiaalmanager (hierover kan een apart hoofdstuk gekweten worden) aangesteld ter vervanging van Jef Vrielynck, die jammer genoeg na een tweede hersentrombose deze taak niet meer op zich kon nemen. Ondertussen was ik deels vertegenwoordiger, 2 dagen in de week, geworden. De toen bestaande vertegenwoordigers André Desoete en Eric Mortele hadden geen mogelijkheden meer de vele prospecten erbij te nemen, laat staan industriële klanten. Industriële bedrijven hadden toen blijkbaar geen potentieel genoeg. Mijn activiteiten als deeltijds vertegenwoordiger werden blijkbaar in dank afgenomen en Dhr. Jan Bauwens (CEO) gaf mij een voltijdse job als vertegenwoordiger. Mijn opgelegde taak was nieuwe klanten winnen, zowel elektro installateurs en bedrijven, enz. Wat bijzonder goed lukte bij de industrieën, de term "Single Sourcing" (Total Supply) was toen vrij nieuw en sloeg aan. Met vallen en opstaan, een goede portie doorzettingsvermogen en interne ondersteuning gingen wij de uitdagingen aan.
Ondertussen was er een samenwerkingsakkoord tussen "Elma" en "Obreg" tot stand gekomen en gingen wij onder de noemer "Elma-Obreg" (01/03/1990) de markt op.
1992 Het filiaal Brugge krijgt een grondige opknapbeurt en wij maken van de gelegenheid gebruik om er een volledig vernieuwde "Elma-Oberg Lightstudio" te openen. hdc Een viertal jaren later, we noteren april 1996, alle medewerkers krijgen te horen dat het aandeelhouderschap van Elma-Obreg overging naar de internationale groep "Sonepar". Sonepar met een wereldwijde omzet van 145 MIA BEF (Elma-Obreg 2.4 MIA BEF) en waar CBC Electro reeds deel van uit maakte. Ondertussen werden Werner Ryckeboer en Betty Jonckheere bedankt voor bewezen diensten en stond Antoine Peleman aan het roer van de filialen Brugge/Veurne met Veronique als verkoopscoördinator. Het samensmelten van CBC Electro en Elma-Obreg was een feit en de herverdeling van klanten en werkgebieden vonden plaats onder leiding van Jan Decorte voor de regio Noord West-Vlaanderen. hdc De beide firma's gingen vanaf nu onder de noemer "CBC Electro - Elma Obreg" door het leven, al was dit maar tijdelijk.
Er werden klantensegmentaties ingevoerd alsook de begrippen residentiele- en industrie/tertiaire sectoren kwamen aan bod, zodoende het steeds maar groter wordende assortiment onder de knie te krijgen.
In september 1997 werden voor de zevende maal "Technologiedagen" georganiseerd. Gezien de nauwe samenwerking tussen CBC Electro en Elma-Obreg in het kader van Sonepar Distribution Belgium kreeg deze activiteit een ander karakter en werd uitgeweken naar Brussels Expo op de Heizel. Dit jaar waren ook de werken volop aan de gang om het nieuwe filiaal van Brugge klaar te stomen om er in februari '98 een nieuwe start te nemen. Ook de organisatie van het wandelzoekspel was aan bod gekomen, een initiatief die jammer genoeg maar enkele keren aan bod is gekomen in bepaalde regio's.
01-01-1999 Cebeo wordt geboren en vanaf dan blijkt alles in een versneld tempo te gebeuren, de lancering van e-shop, waar Cebeo zich hier als pionier vooropstelt. Een nieuw centraal distributie center, CDC te Moeskroen (2002), de firma groeit gestaag door diverse overnames, LBB, TU, Unielectric,...
1 mei 2016, wij zijn nu 40 jaar later... ik ben op rustpensioen! Ik kan terugkijken op een rijkgevulde carrière met vele toffe collega's in een toch zeer sterke onderneming.


sluiten